Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ : ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


«Την 1η Γενάρη του 1994 είπαμε πως θέλουμε τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους τους Μεξικάνους, παρόλο που επικεντρωθήκαμε στους ιθαγενείς λαούς. Γιατί εμείς του EZLN είμαστε σχεδόν όλοι ιθαγενείς της Τσιάπας, όμως δεν θέλουμε να αγωνιστούμε μόνο για το δικό μας καλό ή μόνο για το καλό των ιθαγενών λαών της Τσιάπας ή μόνο για τους ιθαγενείς λαούς του Μεξικού, θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με όλους τους ταπεινούς και απλούς σαν και μας, μαζί με όλους που έχουν μεγάλη ανάγκη και υποφέρουν την εκμετάλλευση και την κλεψιά των πλουσίων και των κακών κυβερνήσεών τους, και εδώ στο Μεξικό μας και στις άλλες χώρες του κόσμου», διακηρύσσει η Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα. Και καλεί στη δημιουργία της Άλλης Καμπάνιας, ενός χώρου συνάντησης και συνάρθρωσης των αγώνων. Καλεί «τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της αριστεράς που δεν είναι «επισήμως καταχωρημένες ως κόμματα» [σημ.:partidos con registro] και τα άτομα που διεκδικούν να είναι αριστεροί χωρίς όμως να ανήκουν στα επίσημα πολιτικά κόμματα, να συναντηθούμε σε χρόνο, τόπο και με τρόπο που θα προτείνουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, για να οργανώσουμε μια πανεθνική εκστρατεία, να επισκεφτούμε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, να ακούσουμε και να οργανώσουμε τον λόγο του λαού μας. Είναι επομένως σαν μια καμπάνια, ναι, αλλά πολύ διαφορετική γιατί δεν είναι προεκλογική».
  Η Άλλη Καμπάνια είναι η εφαρμογή στην πράξη της Έκτης Διακήρυξης της Ζούγκλας Λακαντόνα. Είναι η άμεση εμπλοκή του EZLN στην πολιτική ζωή της χώρας, στο περιθώριο του συστήματος των κομμάτων. Γεννιέται σε μια σημαντική και καθοριστική πολιτική στιγμή του Μεξικού, την περίοδο των προεκλογικών εκστρατειών για τις προεδρικές εκλογές του 2006. Από εκεί παίρνει και το όνομά της αφού αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό τρόπο να συνευρίσκεσαι από τα κάτω για να αλλάξεις το σύστημα. Είναι η πολιτική ηθική αυτή που διέπει τις σχέσεις της Άλλης με τις αριστερές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και γι’ αυτό τον λόγο η πρόταση είναι:

 «Δεν θα γίνονται συμφωνίες από τα επάνω που θα επιβάλλονται προς τα κάτω, αλλά συμφωνίες για το πώς θα βαδίσουμε μαζί για να ακούσουμε και να οργανώσουμε την αγανάκτηση. Δεν θα χτίζονται κινήματα τα οποία θα γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πίσω από τις πλάτες εκείνων που τα έφτιαξαν, αλλά θα λαμβάνεται πάντα υπόψη η γνώμη εκείνων οι οποίοι συμμετέχουν. Δεν θα προσδοκούμε δωράκια, θέσεις, οφέλη, πολιτικά πόστα από την Εξουσία ή από όποιον φιλοδοξεί να την αποκτήσει. Ο στόχος είναι να βαδίσουμε πέρα από την εκλογική ατζέντα. Δεν θα επιχειρηθεί να λυθούν από τα πάνω τα προβλήματα της χώρας μας, αλλά να οικοδομηθεί ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην νεοφιλελεύθερη καταστροφή, μια αριστερή εναλλακτική πρόταση για το Μεξικό». Την 1η Γενάρη του 2006 ο Υποδιοικητής Μάρκος –ως «Απεσταλμένος Μηδέν» της Επιτροπής της Έκτης του EZLN- ξεκίνησε μια περιοδεία σε όλη τη χώρα εγκαινιάζοντας έτσι την πρώτη φάση της Άλλης Καμπάνιας που στόχο είχε «να ακούσουμε και να μιλήσουμε άμεσα, χωρίς μεσάζοντες και διαμεσολαβήσεις, με τους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους του μεξικάνικου λαού». Η Άλλη Καμπάνια διέτρεξε το 2006 το Μεξικό στο μεγαλύτερό του κομμάτι. Στον δρόμο της συνάντησε την καταστολή ως απάντηση στις αντιστάσης και την οργάνωση. Αποκορύφωμα η βάρβαρη κυβερνητική επίθεση κατά του Μετώπου Λαών για την Υπεράσπιση της Γης στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο (που άφησε πίσω της δύο νεκρούς και δεκάδες φυλακισμένους αγωνιστές, όλους μέλη της Άλλης Καμπάνιας) και η βάναυση καταστολή του λαϊκού κινήματος της Οαχάκα που μετράει 28 νεκρούς.

Ωστόσο η περιοδεία αποκάλυψε επίσης ότι και οι αντιστάσεις πολλαπλασιάζονται από τα κάτω. Και ότι οι ιθαγενείς λαοί αποτελούν το πρώτο εμπόδιο στα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού μέσω του αγώνα τους για τη γη.
 Η δεύτερη φάση της Άλλης Καμπάνιας ξεκίνησε τον Μάρτη του 2007 από το  Σαν Κριστόμπαλ της Τσιάπας, με την εξαγγελία της παγκόσμιας καμπάνιας για την υπεράσπιση της γης και των ιθαγενικών, αγροτικών και αυτόνομων περιοχών στην Τσιάπας, το Μεξικό και τον κόσμο. Στην εκδήλωση για το ξεκίνημα αυτής της νέας πρωτοβουλίας συμμετείχαν με βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους η Vía Campesina και το MST (Κίνημα των Χωρίς Γη) της Βραζιλίας. Το 2007 η Άλλη Καμπάνια δούλεψε για να εδραιωθεί ως αναφορά σε πανεθνικό επίπεδο. Πράγμα που δεν έχει καταφέρει απολύτως, παρόλο που ενώνει ένα πολύ μεγάλο αριθμό αυτόνομων συλλογικοτήτων από διαφορετικά στρώματα, πρακτικά σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα στις βασικές διεκδικήσεις της είναι η απελευθέρωση των κρατουμένων στου Ατένκο και της Οαχάκα και ο αγώνας ενάντια στην καταστολή που επιδεινώθηκε μετά την νίκη στις εκλογές  -αποτέλεσμα νοθείας- του ακροδεξιού Φελίπε Καλντερόν (PAN) επί του υποψηφίου του PRD (Επαναστατικό Δημοκρατικό Κόμμα) Μανουέλ Ομπραδόρ.
 Παράλληλα με την προσπάθεια να οικοδομηθεί η Άλλη στο Μεξικό, κατά τη διάρκεια του 2007 ο EZLN συνέχισε να ενδυναμώνει τους δεσμούς του με τα ιθαγενικά κινήματα της ηπείρου μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συνάντηση των Ιθαγενών Λαών της Αμερικής που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 2007 στο Βίκαμ της Μπάχα Καλιφόρνια. Σε διεθνές επίπεδο ο EZLN προωθεί την Διεθνή Έκτη, που συντονίζεται από τον Εξεγερμένο Αντισυνταγματάρχη Μοϊσές και έχει  ως πρωταρχικό στόχο τη συνέχιση του διαλόγου -που ξεκίνησε στην Πρώτη Διηπειρωτική Συνάντηση ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό- με ένα μεγάλο αριθμό συλλογικοτήτων και ατόμων από τις πέντε ηπείρους. Στα πλαίσια της Διεθνούς Έκτης, οργανώθηκαν το 2007 τρεις Συναντήσεις των Λαών Ζαπατίστας με τους Λαούς του Κόσμου. Η τελευταία συνάντηση, Συνάντηση των Γυναικών Ζαπατίστας με τις Γυναίκες του Κόσμου, πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2007 στο Καρακόλ της Γκαρούτσα.

«Σκοπός μας είναι ο μετασχηματισμός αυτής της χώρας και η μοναδική πρόταση για να τη μετασχηματίσουμε σε κάτι πιο δίκαιο, δημοκρατικό και ελεύθερο προέρχεται από τα αριστερά. Αν είναι αλήθεια πως υπάρχουν πολλοί αριστεροί τρόποι σκέψης, επίσης είναι αλήθεια πως υπάρχει κάτι που μας βάζει σε κοινό παρονομαστή κι αυτό είναι ο εχθρός: ο καπιταλισμός.» «Ο καπιταλισμός του σήμερα δεν είναι ο ίδιος με τον παλαιότερο,όπου οι πλούσιοι αρκούταν στο να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους στις χώρες τους αλλά τώρα βρίσκεται στο στάδιο που ονομάζεται νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση.Η παγκοσμιοποίηση αυτή σημαίνει ότι πλέον δεν κυριαρχούν πάνω στους εργαζόμενους μόνο σε μία χώρα ή σε πολλές αλλά ότι οι καπιταλιστές πασχίζουν να κυριαρχήσουν στα πάντα,σε ολόκληρο τον κόσμο.Δηλαδή.ο νεοφιλελευθερισμός είναι κάτι σα τη θεωρία,το σχέδιο τέλος πάντων της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης.Και ο νεοφιλελευθερισμός έχει τα οικονομικά,πολιτικά,στρατιωτικά και πολιτιστικά του σχέδια.Με όλα αυτά τα σχέδια σκοπεύει να κυριαρχήσει πάνω σε όλους και όποιον δεν υπακούει τον καταπιέζουν ή τον απομονώνουν ώστε να μη περάσουν οι επαναστατικές του ιδέες και σε άλλους»
Οπότε προειδοποιεί ο ΕΖΛΝ στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση,οι μεγάλοι καπιταλιστές που ζουν στις ισχυρές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν όλος ο κόσμος να γίνει κάτι σαν μια μεγάλη επιχείρηση όπου παράγονται εμπορεύματα και μια μεγάλη αγορά. Μια παγκόσμια αγορά,για ν αγοράζεται και να πουλιέται ό,τι υπάρχει στον κόσμο και για να κρύβεται άπασα η εκμετάλλευση όλου του κόσμου…Γι αυτό οι ζαπατιστας λέμε ότι η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση είναι ένας πόλεμος για τη κατάκτηση ολόκληρου του κόσμου, ένας παγκόσμιος πόλεμος, ένας πόλεμος που τον διεξάγει ο καπιταλισμός για να κυριαρχήσει σε όλη την υφήλιο.
Άλλες φορές όμως γίνεται με την οικονομία δηλαδή οι μεγάλοι καπιταλιστές βάζουν τα χρηματά τους σε κάποια χώρα ή της δανείζουν χρήματα αλλά με τον όρο ότι θα υπακούει σε ο,τι αυτοί της λένε.Και ακόμα χώνονται με τις ιδέες τους δηλαδή με την καπιταλιστική κουλτούρα που είναι ο πολιτισμός του εμπορεύματος,του κέρδους,της αγοράς. Για να χτυπήσουμε τον καπιταλισμό πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας τα μέσα παραγωγής η γη να περάσει στα χέρια εκείνου που τη δουλεύει κ εκείνοι,οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι ν αποφασίσουν πώς να τη δουλέψουν και το κέρδος ν ανήκει στον εργαζόμενο λαό.Αυτό είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της οργανωσής μας του ΕΖΛΝ κ ‘ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα της 6ης Διακύρηξης της Ζούγκλας Λακαντόνα
η οποία είναι ο οδηγός των βημάτων της Άλλης Καμπάνιας και της Διεθνούς Έκτης
Ο αντικαπιταλισμός.
 
‘Όπως επισημαίνεται με πολλούς τρόπους στο Μεξικό και στον υπόλοιπο κόσμο η Άλλη Καμπανια και η Διεθνής Έκτη τραβούν το δρόμο τους.Το μεξικάνικο κράτος οδηγεί τα πάντα ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά και τη καταστολή ώστε να διευκολύνει τη λεηλασία και τη συντριβή της εθνικής κυριαρχίας.Όμως η μεξικάνικη έκτη και η διεθνής έκτη βρίσκονται στα μονοπάτια του κόσμου και πορεύονται κόντρα στον άνεμο και τον καπιταλισμό.Η πείρα από την εξέργεση και την αυτονομία των ζαπατικών λαών της Τσιάπας συνάντησε αδέρφια και σύντροφους στις 32 πολιτείες της χώρας καθώς και στις πέντε ηπείρους.Και καθώς ο δρόμος θα είναι μακρύς,επιβάλλεται εδώ μια λέξη που θα μας δίνει ελπίδα

Συνεχίζεται…..
 Βιβλιογραφία 1.η φωτιά και ο λόγος Γκλόρια Μουνιός Ραμίρες/εκδόσεις ΚΟΥΚΚΙΔΑ 2007/μετάφραση Νίκος Κοκκάλας/σελ 292-302

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου